Az első az egyik legalapvetőbb makro - azaz a szervezet számára nagyobb mennyiségben szükséges - tápanyag a fehérje, vagy gonoszabb nevén a protein.
A fehérjék a sejtek egyik legfontosabb részei is, emiatt megfelelő mennyiségű és minőségű pótlásuk nagy odafigyelést igényel, különösen a rendszeresen sportolók számára. Szervezetünk mintegy 15%-át a fehérjék alkotják.
Leggyakoribb állati eredetű fehérje forrásaink 100 grammra vetített fehérje tartalma:
Csirke: 20 - 25 gramm
Borjú: 20 gramm
Marha: 20-27 gramm
Pulyka: 20-30 gramm
Sertés: 20 gramm
Szarvas (vad): 30 gramm
Bárány: 20 gramm
Lazac: 20 gramm
Növényi fehérjeforrások fehérje tartalma, szintén 100 grammra:
szója kb. 35 gramm
rizs kb. 7 gramm
borsó kb. 7 gramm
A fehérjék néhány fontosabb szerepe:
- enzimek
- szállító feladatok ellátása
- védekezés a fertőzéssel (immunrendszer) vagy sérüléssel szemben
- a mozgásszervi segítség, például a kollagén az ízületi szalagokban
És mi történhet, ha nincs megfelelő mennyiségű fehérje szervezetünkben?
Csökken a sejtjeink tömege, aminek számos kedvezőtlen hatása van. Vérképzési zavarok léphetnek fel, romlik az immunrendszerünk védekező képessége, ezzel összefüggésben pedig fizikai teljesítő képességünk. Felborul a hormontermelés, romlik az emésztés és a tápanyagok felszívódása.
Gondolom senkinek sem kell ecsetelni, hogy a fenti tünetek milyen kedvezőtlen hatással vannak, egy övvizsgára vagy egy versenyre való felkészülésre, illetve a megmérettetésen nyújtott teljesítményre.