Na jó, csúf nincsen, de jó és rossz az van a szénhidrátoknál is. A szénhidrátokat ugyanis két fő csoportra oszthatjuk. Vannak egyszerű és összetett szénhidrátok.
Na jó, csúf nincsen, de jó és rossz az van a szénhidrátoknál is.
A szénhidrátokat ugyanis két fő csoportra oszthatjuk. Vannak egyszerű és összetett szénhidrátok.
A gondot az egyszerű szénhidrátok fogyasztásánál az evés után gyorsan emelkedő vércukorszint jelenti.
Nézzünk két egyszerű példát:. Egy szelet fehér kenyér elfogyasztását követően a vércukorszint gyorsan megemelkedik. De más a helyzet például a zabpehelynél, mert ez már összetettebb szénhidrát, így glikémiás indexe viszont alacsony, ezért a vércukor emelkedése lassabb, fokozatos.
És mit is jelent ez, miért fontos? Ha odafigyelünk a helyes szénhidrát választásra, hasnyálmirigyünk - szoros kapcsolatban áll a szénhidrátok feldolgozásával - nem terhelődik túl, a helyes és kíméletes táplálkozás által.
Szintén előnyösek az ugyancsak szénhidrátot jelentő növényi rostok. A rostokat általában nem tudja szervezetünk lebontani. Ezek egyik része az oldódása miatt a bélben hozzákötődik a zsírokhoz, ezáltal az egészségre káros koleszterin jelentős részét kiürül a szervezetből.
A fentiekből láthatjuk tehát, hogy utánajárással és mindennapi szokásaink már kismértékű átalakításával is nagy lépéseket tehetünk egészségünk védelme és fejlesztése érdekében.