Az előző részben írtunk arról, hogy milyen veszélyeket hordoz magában a magas cukorbevitel, és hogy ezzel kapcsolatban milyen kétségei lehetnek a hétköznapi embernek. Próbálunk támpontokat adni, hogy milyen módszerekkel lehet a beviteli mennyiséget könnyebben kontroll alatt tartani. Most a folytatásban is ebben szeretnénk további segítséget nyújtani.
Az előző részben írtunk arról, hogy milyen veszélyeket hordoz magában a magas cukorbevitel, és hogy ezzel kapcsolatban milyen kétségei lehetnek a hétköznapi embernek. Próbálunk támpontokat adni, hogy milyen módszerekkel lehet a beviteli mennyiséget könnyebben kontroll alatt tartani. (link) Most a folytatásban is ebben szeretnénk további segítséget nyújtani.
#3: A határérték alacsony, de kivitelezhető.
Az AHA szerint a nőknek nem kellene napi 100 kalóriától többet bevinni hozzáadott cukorból, ami körülbelül 6 teáskanálnyinak felel meg. Ezzel szemben még egy átlagos nő fogyasztása is 18 teáskanálnyi körül van. Ez általában az ízesített üdítőkből, csomagolt élelmiszerekből származik, és a tápanyagtáblázat grammban adja meg a mennyiségeket, nem kalóriában vagy teáskanálban, így könnyű átlépni a határt. Szerencsére egy egyszerű képlet segíthet ebben, csak annyit kell megjegyezni, hogy egy teáskanálnyi körülbelül 4 gramm cukornak felel meg. Ha tehát teszel egy adagot a reggeli italodba, majd később megeszel egy protein szeletet (ami 12 gramm-t tartalmaz), akkor már csak 2 kanálnyi maradt aznapra.
#4: Az, hogy természetes, nem jelenti, hogy mindenki fogyaszthatja
Szinte egyikünk sem eszik túl sok teljes értékű gyümölcsöt/zöldséget, de a gyümölcslevek, turmixok, aszalt gyümölcsök más lapra tartoznak. Tény, hogy az elfogyasztott zöld turmix több, mint 53 gramm cukrot tartalmaz (ami közel 270 kalória). Ez mind zöldség és gyümölcs, tehát miért kellene vele törődni? Egyik probléma, ha amit lenyelsz rost nélkül tartalmaz sok természetes cukrot (pedig pont a rost lenne az, ami lelassítaná a felszívódását). Ennek eredményeképpen a szervezet a fölösleges kalóriát zsír formájában tárolja. Szintén a rost akadályozza meg, hogy hirtelen felugorjon a vércukorszint, mely növelheti a kettestípusú cukorbetegség kockázatát.
Az aszalt gyümölcsök is csalósak, víz nélkül még koncentráltabbá válik a cukor. Továbbra is fogyasztható, de optimalizálni kell az adagot, egy csésze friss gyümölcs fél csésze 100%-os gyümölcslével és negyed csésze cukrozatlan aszalt gyümölccsel egyenértékű.
A cukorbevitelt automatikusan megszabdalja, ha elhagyjuk az édesített italokat, ha többnyire teljes értékű ételt fogyasztunk és a csomagolt élelmiszerekből is a cukrozatlant választjuk.
Most már kontrollálhatod a cukorral bevitt kalóriákat.
Előzmény: Édes méreg: tények és tippek a cukorfogyasztással kapcsolatban - 1. rész
Forrás: Cynthia Sass, www.health.com