A Gym labdákat számos néven ismerik, csak néhányat említve: gimnasztikai-, stabilitás-, fitnesz-, egyensúly-, pilates-, jóga-, svájci labda, stb. Mint sok más fitnesz célra felhasznált eszköz, ez is a rehabilitáció területén kezdte „pályafutását”, és csak a ’90-es években kezdték el a funkcionális edzések területén is alkalmazni. Ma már szinte minden edzőteremben és személyi edző eszköztárában megtalálható valamilyen formá(k)ban.
Ezt a rugalmas PVC eszközt az olasz Aquilino Cosani fejlesztette ki 1963-ban, és sikerült tökéletesítenie az akkor még kilyukadásra hajlamos labdák gyártási technológiáját. Először Mary Quinton brit fizikoterapeuta alkalmazta rehabilitációs célra Svájcban, innen került át az USA-ba, ahol swiss ballnak (svájci labdának) hívták.
Előnye az instabilitásából és rugalmasságából ered, hiszen a testnek a gyakorlatok elvégzése közben egyensúlyozni is kell, melynek hatására még több izmot von be a munkába, beleértve a mélyizmokat is. Leginkább a törzs erősítésére használják, de természetesen teljes testet igénybe vevő edzést is végeznek segítségével.
Szakértők a helyes testtartás megőrzése érdekében széket helyettesítő ülő alkalmatosságként is ajánlják.
Leggyakrabban a 45-85 cm közötti átmérőt használják, melyet testmagasság alapján kell személyre szabva kiválasztani. A nekünk megfelelő méret az, melynél ülés közben a láb derékszöget zár be, ha a talp a talajon van.
A választáshoz segítséget nyújt a következő táblázat:
Használható otthon vagy edzőteremben teljes testre kiterjedő, alapos bemelegítés után a húzódások, sérülések elkerülése végett.
Előnyei:
- javítja a testtartást, miközben kíméli a gerincet
- rehabilitáció (terápia), erősítés és mobilizálás céljából egyaránt használható megfelelő gyakorlatválasztással
- hatékonyan erősíti a test szinte minden izmát, különös tekintettel a törzsizmokra (és mélyizmokra)
- bármilyen edzettségi szinten lévő személy megtalálhatja a számára megfelelő gimnasztikai labdás gyakorlatokat
- olcsó
- hordozható
Felfújás: Kompresszorral vagy matracpumpával, szobahőmérsékleten. Első felfújáskor kisebbnek tűnhet, ennek oka, hogy nem terült még ki teljesen az anyag. 1-2 hét elteltével veszít keménységéből, és eléri am meghatározott méretet. Ha szükséges, ilyenkor lehet utánfújni.
Tárolás: Szélsőséges hőmérsékleti körülményektől (hideg/meleg) és szúró/vágó tárgyaktól távol kell tartani.
Tisztítás: Kerülendők az erős vegyszerek és kaparásra/súrolásra alkalmas eszközök (pl. kefe)! Amennyiben koszos lesz, szappanos vízzel tisztítható.