Az A-vitamin az egyike azon négy vitaminnak, amelyek zsírban oldódó vitaminok.
Élelmiszereink közül kiváló forrásai például: sárgarépa, édesburgonya, spenót, kelbimbó. Ezekben leginkább elővitaminja, az úgynevezett béta-karotin található meg. Ennek a formának az előnye, hogy nem adagolható túl. Az állati eredetű élelmiszerek közül a máj tartalmazza nagyobb mennyiségben.
Az A-vitamint szervezetünk leginkább májunkban tárolja.
Ha elegendő A vitamin van szervezetünkben a következő dolgok funkcionálnak megfelelően:
- immunrendszer erőssége
- látás minőségének megőrzése
- sejtnövekedés és a sejtosztódás folyamatai
- reprodukciós folyamatok
- antioxidánsok folyamatok
A felsorolás alapján talán senkinek sem kell tovább magyarázni mennyire fontos az odafigyelés a sporttáplálkozásra minden egyes étkezésnél és a makro és mikro tápanyagok egyéb módon való pótlásánál is.