Tervezés, tervezés, tervezés. Talán ezt mondhatjuk a legfontosabb szabálynak a súlyod beállításánál is.
Ezt minden esetben a felkészülési periódusod elején kell megtervezni és elvégezni tapasztalt dietetikus és/vagy edző felügyelete és iránymutatásai alapján..
A tervezés szerepe azért is nagy, mert a kívánt súly elérésére legalább 8 hetet kell szánni!
Ennek során olyan fontos adatokat kell figyelembe venni, mint a heti maximum testtömeg csökkenés, vagy a minimális testzsír százalék. Ez abból az okból fontos, mert nyilvánvaló és érhető cél a testzsír arányának (mennyiségének) csökkentése. Viszont ebben a folyamatban meg kell őriznünk az izom tömegünket, vagyis abból nem veszíthetünk a fogyás időtartama alatt.
A súlycsoportot mindig úgy tervezzétek meg (az aktuális izomtömeg figyelembevételével) hogy a testzsír százalék SOHA ne csökkenjen 5% alá!
Van még egy szempont, ami fogyasztásnál a túlzott ütem ellen szól, ez pedig nem más, mint az ezzel járó teljesítménycsökkenés.
A folyamat során van még néhány aranyszabály, amit mindenképpen tarts szem előtt. Ezek egyike, hogy a napi kalória mennyisége soha ne legyen kevesebb, mint 1500-1600 kcal. Másik ilyen dolog a folyadékhiány, vagyis a dehidrált állapot elkerülése.
Természetesen itt csak a fogyasztáshoz szükséges információtömeg felszínét érintettük, arra fókuszálva, hogy mik a legfontosabb szempontok a folyamat során. De ahogy a cikk elején szóba került, mindig dolgozz együtt a témában jártas szakemberekkel.