Manapság egyre több, egymásnak ellentmondó információt láthatunk/hallhatunk a különböző élelmiszerekkel kapcsolatban. Nem meglepő tehát, hogy az emberek egy részében kétségek vannak azzal kapcsolatban, hogy mivel használnak és ártanak maguknak. Amikor dietetikussal találkoznak, az egyik legjellemzőbb kérdés, hogy mi a helyzet a cukorral?
Manapság egyre több, egymásnak ellentmondó információt láthatunk/hallhatunk a különböző élelmiszerekkel kapcsolatban. Nem meglepő tehát, hogy az emberek egy részében kétségek vannak azzal kapcsolatban, hogy mivel használnak és ártanak maguknak. Amikor dietetikussal találkoznak, az egyik legjellemzőbb kérdés, hogy mi a helyzet a cukorral? Kétségtelen, hogy a cukor a diéták egyik sarkalatos pontja. Bizonyára mindenki látott már olyan szalagcikkeket, melyben a cukrot mérgezőnek, és minden egészségügyi probléma egyik alapvető forrásának titulálják. A valóság természetesen messze bonyolultabb.
A cukor nagy mennyiségben minden kétséget kizárólag nagy veszélyt jelenthet az egészségre. A szakértők már évek óta mondják, hogy a túlzott fogyasztás szinte bármely élelmiszerből megnövelheti a cukorbetegség (diabétesz) kockázatát, mert a túlevés elhízáshoz vezet, ami az igazi tettes a betegség rohamosan növő rátája mögött. A legújabb kutatások azonban arra utalnak, hogy az édességeknek még közvetlenebb hatásuk lehet: minden 150 többletkalória naponta a hozzáadott cukorból 1 %-kal növelte a diabétesz előfordulását még kontrollált testsúly, fizikai aktivitás és kalóriamennyiség (más ételből) mellett is, egy nemzetközi adatokat felhasználó kutatás szerint. Ha a szív egészségéről beszélünk, a cukor akkor is gyanús. A legtöbb édeset fogyasztók több mint megduplázzák a szívroham okozta halál kockázatát a JAMA Internal Medicine tanulmánya szerint.
Növeli a problémát, hogy sok meglepő termékben rejtőzik cukor, mint például zabpehely, különféle felvágottak, konzervek, savanyúságok stb. melyek zavaros élelmiszercímkéje sokszor megnehezíti, hogy megtudjuk, milyen mennyiséget is viszünk be vele. Mit lehet tehát tenni?
Mielőtt megfogadnád, hogy lemondasz mindenről a jégkrémtől az eperig, olvasd el ezeket a tippeket, hogy a lehető legbiztonságosabb módon elégíthesd ki az édesszájúságod. Reméljük, segítenek majd a tudatosabb táplálkozás kialakításában.
#1: Bizonyos típusok jobbak, mint mások. A kulcs, hogy meg tudjuk őket különböztetni egymástól.
A természetben előforduló cukor megtalálható a teljes értékű élelmiszerekben, mint pl. gyümölcsökben, zöldségekben, tejtermékekben. Ezek az élelmiszerek általában jobbak (feldolgozási módtól függően), mert rostban, fehérjében, kalciumban (tejtermékek), vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok.
Hozzáadott cukornak számít minden, amit beleteszünk az ételbe az édes íz fokozására, legyen szó a ketchup-ban lévő cukorról, vagy a teánkba tett kanál mézről (igen, a „természetes” édesítők is ide tartoznak). Ezek koncentráltak, és általában tápanyagtól mentesek. Persze a méz, a juharszirup és hasonlók tartalmaznak egészséges antioxidánsokat és ásványi anyagokat, ettől azonban még nagy mennyiségű tiszta cukornak számít minden egyes kanálnyi, amivel könnyű túlzásba esni, ez pedig problémákat okozhat.
Az American Heart Association (AHA) kutatásai szerint a növekvő cukor mennyiséggel párhuzamosan nőtt a derékbőség is az elmúlt négy évtizedben, továbbá a természetben elő nem forduló, hozzáadott formáját összefüggésbe hozták a cukorbetegséggel és szívbetegségekkel.
2#: Figyelmesen el kell olvasni a címkéket
Sok csomagolt élelmiszer tartalmaz hozzáadott és természetes cukrot is, de a tápérték táblázat együtt kezeli őket, így összesített értékeket olvashatunk a termékeken. Az FDA javaslatot tett ezek szétválasztására az egyértelműség érdekében, de amíg ezek a változások be nem következnek, az egyetlen segítségünk az összetevőlista alapos átolvasása. Ha grammban megjelölt mennyiség van benne, de nem látjuk az összetevőlistában édesítő jelenlétét, akkor nincs benne hozzáadott típus. Ha bármilyen fajta édesítőszert látsz – beleértve a barna cukrot, kukoricaszirupot, maltózt, fruktózt, stb. győződj meg róla, hogy nem az az első a felsorolásban. A törvény előírja, hogy tömeg szerinti csökkenő sorrendben kell megírni a listát, így minél előrébb van, annál több jut belőle falatonként. Ellenőrizni kell az összetett/sokrétű összetevőket is, mert az élelmiszer-ipari vállalatok egyik jól bevált trükkje, hogy valami szuperédeset tesz a termékeibe anélkül, hogy megjelölné az INCI listán.
A cukor sokféle formában kerülhet fel az összetevőlistára. Figyelj rájuk oda!
Folytatás: Édes méreg: tények és tippek a cukorfogyasztással kapcsolatban - 2. rész
Forrás: Cynthia Sass, www.health.com